Başkanımızın Mesajı

 

 

Dünya’nın en eski mesleklerinden biri olarak bilinen rehberlik mesleği ülkemizde Sultan Abdülhamid Han Dönemi’nde devlet kadrolarının dikkatini çekebilmiş; mesleğin stratejik ve devlet güvenliği anlamındaki öneminin farkına varılmıştır. Bu bağlamda mesleğin gelişi güzel yerli yabancı kişiler tarafından icra edilmesinin önüne geçebilmek için 29 Ekim 1890'da 190 sayılı Nizamname ile Osmanlı tebaasından en az bir yabancı dili çok iyi konuşan, eğitimli kişilerin sınavdan geçirilerek istihdam edilmesinin yolu açılmıştır.


Bugün, mesleğimiz 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu ve Meslek Yönetmeliği ile korunmaktadır.


Ülkemizde rehberlik son derece eğitimli ve birikimli, en az bir yabancı dili konuşan rehberler tarafından icra edilmekte olup Bursa Bölgesel Turist Rehberleri Odası özelinde neredeyse tüm üye meslektaşlarımız en az bir veya daha fazla yabancı dil konuşabilmekle birlikte bir veya daha fazla lisans ya da yüksek lisans derecesine sahiptir. Odamız bünyesinde ayrıca ülkemizin güzide üniversitelerinde görevli akademisyen meslektaşlarımızda bulunmaktadır.


Odamızın yetki alanı Bursa, Bilecik ve Kütahya illerini kapsamakta olup odamız merkezi Ankara’da bulunan TUREB (Turist Rehberleri Birliği)’ne bağlıdır.


Bursa Bölgesel Turist Rehberleri Odası’na mensup tüm meslektaşlarımızla birlikte Bursa, Bilecik ve Kütahya seyahatlerinde vatandaşlarımıza hizmet etmekten onur duyacağımızı belirtir, saygı ve sevgilerimizi sunarız.

 

Tansu Erçevik 

Bursa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı